BLOG: IT menadžeri, vreme za RESET?

IT menadžeri, vreme za RESET?

Čovek je biće navika. Naš primarni instikt je da preživimo. Nastavljamo da radimo stvari koje smo radili do juče jer smo zahvaljujući tome i preživeli. Zato moramo da se čuvamo “iskustvenog zatvora”, kako ne bismo postali rob svojih navika, obrazaca razmišljanja  i ponašanja. Jer kako je i Čerčil govorio “prvo mi izgradimo kuće, a onda one definišu nas”. Ono što je bilo odlično juče, i nastalo je sa dobrim razlogom, ne znači da je adekvatno za vreme današnjice. U biti, čovek brani postojeći poredak jer amigdala vidi svaku promenu kao pretnju, kao narušavanje “udobnog” statusa kvo.

U data centru ništa novo …

Tako smo se, između ostalom, saživeli i sa troslojnom arhitekturom data centra. Poslednja prava inovacija koju smo imali (a da je zaživela masovno u produkciji) je virtuelizacija servera, koja se desila pre skoro 20 godina. Što je trećina vremena od ukupne istorije modernog računarstva!

… Vrli, novi svet

Od tada, mnoge stvari su se promenile. Pojava social i mobile fenomenologije, dominacija web-a, eksplozija broja uređaja i količine podataka, stalna povezanost, rast brzina, pojava Cloud-a, east-west saobraćaj, distribuiranost i “topljenje mrežnih granica”, softver koji “jede svet”, razbijanje monolitnih softvera na mikroservise…

A data centar silosi i dalje ponosno stoje! Kao i naše nepromenjeno razmišljanje o metodologiji projektovanja sistema, temelju IT infrastrukture, načinu isporuke i korišćenja IT servisa…

IT na raskršću

S obzirom na spremnost “kritične mase” novih tehnologija i paradigmi, slobodno možemo da tvrdimo da je IT na raskršću. Moćne platforme za razvoj softvera i agilne metodologije se prirodno oslanjaju na mikroservise. A mikroservisi se idealno uklapaju u kontejnere kao platformu za njihovo izvršavanje. Virtuelizacija servera je omogućila dalju automatizaciju infrastrukture što je dovelo do pojave Cloud-a. Softver preuzima sve pa i data centar infrastrukturu — popularizacija koncepta softverski definisane infrastrukture — danas softver definiše hardver. Hiperkonvergirani sistemi ruše kompleksne silose i drastično pojednostavljuju arhitekturu data centara. Svi sastojci su tu da promenimo način ustrojstva sistema i isporuke IT servisa. Ali prvo moramo da krenemo od sebe i promenimo ugao gledanja na način ustrostva i isporuke IT servisa. Ako kažemo da imamo 10 godina iskustva, pitanje je veliko da li je to 10 godina pravog iskustva ili ponavljamo 1 godinu deset puta?

 

Članak originalno objavljen na blogu „Ko se boji Klauda još?„.