Deljeni (shared) ili namenski (cloud) hosting?

 

Često dobijamo ovo pitanje od naših korisnika. Što je potpuno ljudski. Svi želimo optimalno rešenje — da platimo tačno ono što odgovara našim potrebama, a ne da bacamo novac koristeći predimenzionisano rešenje. A da pritom naravno sve funkcioniše.

Tradicionalno predanje kaže sledeće: ukoliko imate “običan, mali” sajt, onda je deljeni (shared) hosting za vas. Ali pak koristite zahtevniju aplikaciju kao što je npr. online prodavnica ili korporativni email server, onda vam treba namenski (cloud) hosting.

Namenski ili Cloud hosting je realizovan u formi zasebne (jedne ili više) virtuelne mašine koja je rezervisana samo za vas. Na ovaj način vi dobijate veću količinu resursa (jer vam je sajt zahtevniji) i ti resursi su rezervisani samo za vas. Sa druge strane, ukoliko koristite shared hosting, koristite značajno manju količinu resursa (jer vam je sajt manje zahtevan), ali delite sudbinu sa (tipično) nekoliko stotina drugih korisnika, odnosno svojih “komšija” sa kojima delite resurse jednog (fizičkog ili virtuelnog) servera.

Kvalitet servisa koji vi dobijate zavisi od opterećenosti vašeg servera “domaćina”. A to naravno, zavisi od provajdera do provajdera, tj. od politike provajdera koliko maksimalno opterećuje servere sa ubacivanjem novih korisnika na postojeći server, koliko dugo je server već eksploatisan i sl. I što je najvažnije, kvalitet rada vašeg sajta direktno zavisi od ponašanja i zahtevnosti vaših “komšija”, što je nešto na šta vi ne možete da utičete.

Rezultat je da shared hosting “prati loš glas” — česti prekidi, nepouzdanost u radu, varirajuće performanse. Upravo iz tog razloga, mi u NetCast-u smo dugo odbijali da uopšte pružamo shared hosting usluge, iako smo konstantno dobijali upite od naših korisnika. Znali smo da će nam to narušiti brend drugih Cloud servisa i kompanije generalno, jer smo se od samog početka pozicionirali kao kompanija koja pruža optimalna rešenja u skladu sa potrebama bez kompromisa na kvalitetu. I naravno neograničenu podršku, što nije održiv poslovni model ako imate nepouzdan servis.

Međutim, sve se promenilo kada smo naišli na CloudLinux tehnologiju koja omogućava najbolje od oba sveta. U suštini, radi se o modernoj hosting platformi koja omogućava rezervaciju adekvatne količine (obično manjih) resursa za svakog pojedinačnog shared hosting korisnika, odnosno za njegov “mali, običan” sajt.

Ključna korist našeg Cloud hostinga su vrhunske performanse, dostupnost, stabilnost, pouzdanost, sigurnost u odnosu na standardni web hosting – jer svaki korisnik ima deo resursa samo za sebe.

Zašto je ovo važno? Realnost je takva, da su ovakvim korisnicima zaista dovoljni resursi deljenog hostinga, ali oni moraju da budu stalno dostupni jer vam je potreban konzistentan servis. Drugim rečima, potrebni su vam rezervisani resursi za vaš sajt koji je smešten na nekoj shared hosting platformi. Upravo je to imperativ u skladu sa kojim je CloudLinux i dizajniran.

Temelj NetCast-a su vrhunska tehnička rešenja. Kvalitet servisa nam je na prvom mestu. To je prosto u našoj DNK. Zato smo jako brzo doneli odluku da investiramo u servis zasnovan na CloudLinux-u i prvi na našem tržištu ponudimo hibridnu hosting ponudu po meri i potrebama našeg tržišta tako da nudimo dedicated hosting po ceni shared hosting. Putem našeg sopstvenog NetCast Data centra po najvišim svetskim standardima, stručnom i posvećenom osoblju u mogućnosti smo da tržištu ponudimo jedinstvenu ponudu.

Šta ovo znači za vas? Dobijate Cloud hosting po ceni shared hostinga. Saznajte više na https://netcast.rs/usluga/web-hosting/.